Studenti u otkrivanju vojskovođe bana Jelačića kao pjesnika i dramaturga

Studenti u otkrivanju vojskovođe bana Jelačića kao pjesnika i dramaturga

30.3.2023

Ban Jelačić bio je inspiracija za velike domaće književnike, ali je i sam pisao pjesme i drame

Slavni hrvatski ban Josip Jelačić, ovjekovječen u skulpturi koja obilježava glavni zagrebački trg, bio je istinska povijesna veličina i poznati vojskovođa, no nešto manje su poznati detalji iz njegova umjetničkog života. Ban Jelačić bio je poliglot, govorio je šest jezika, pisao pjesme i drame u stihovima, o kojima je kritika u to vrijeme imala podijeljena mišljenja. Većina njegova književnog opusa nastala je oko 1820. godine, prije no što je postao jedan od najvažnijih vojskovođa u velikoj carevini. Upravo o tome imali su priliku slušati Bernaysovi studenti turizma i Erasmus studenti u sklopu terenske nastave. Posjetili su Zaprešić i Žumberak te u ugodnoj, izletničkoj atmosferi, naučili o banu Jelačiću i vremenu u kojemu je živio zanimljivosti koje su mnogima posve nepoznate, a istovremeno, predstavljaju dodatne argumente zašto je Josip Jelačić moćan resurs u brendiranju grada Zaprešića.

Studenti su od šarmantne i kreativne vodičkinje saznali kako je ban Jelačić bio snažna inspiracija umjetnicima poput Petra Preradovića, Pavao Štoosa, Vladimira Nazora, Josipa Runjanina, Josipa Freudenreicha, Vatroslava Lisinskog, Ivana pl. Zajca itd. Iako je o mitskom banu Jelačiću, prema nekim izvorima, napisano i oko dvije tisuće pjesama najpopularnija je svakako „Ustani, bane”. Profesorica Romana Lekić i studenti su na završetku obilaska perivoja stogodišnjih hrastova, gdje je živo slavni ban zajednički zapjevali „Ustani bane“.

Zaprešić je Jelačića imenovao zaštitnikom grada, na njegov rođendan slavi se dan grada, 16. listopada, a kroz posebne manifestacije i evente obilježava se datum smrti 20. svibanj. Prethodna generacija Bernaysovih studenata imala je zadatak povezati mjesto rođenja u Petrovaradinu u Vojvodini s mjestima koja su bitna za Jelačićev život kroz tematski povijesnu turu koja završava upravo u Zaprešiću u Jelačićevim dvorima. Upravo taj uradak primjer je dobre prakse koji će studenti  prezentirati u Zaprešiću, u svibnju, na događaju koji će se održati povodom godišnjice banove smrti.

Osim Zaprešića, studenti su ovom prilikom obišli i Žumberak, odnosno Posjetiteljski centar u Sošicama gdje su uživali u obilasku poučne staze „Sinko Janko“.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.