Svečana dodjela certifikata i panel rasprava o mladima u politici okupile punu dvoranu zainteresiranih na Bernaysu

Svečana dodjela certifikata i panel rasprava o mladima u politici okupile punu dvoranu zainteresiranih na Bernaysu

28.4.2022

Svečano su dodijeljeni certifikati prvoj generaciji polaznika Političke akademije koji su uspješno završili deset modula i time stekli mnoga znanja i vještine za kvalitetnije političko djelovanje

U okviru obilježavanja završetka prve generacije polaznika Političke akademije Edward Bernays University Collegea i svečane dodjele certifikata, održana je panel rasprava Uloga mladih u politici. U zanimljivoj i dinamičnoj raspravi sudjelovali su saborski zastupnici mr. sc. Mirela Ahmetović (SDP), dr. sc. Božo Petrov (MOST) i Dario Zurovec (FOKUS), gradonačelnik Svete Nedelje te dr. sc. Ivan Malenica (HDZ), ministar pravosuđa i uprave.

Panel raspravu moderirao je bivši karlovački gradonačelnik i župan, inače dugogodišnji političar dr. sc. Damir Jelić, a sudionici su sa studentima podijelili svoja iskustva i prve korake u političkom svijetu, važnost obrazovanja i podrške bližnjih za sudjelovanje u dinamičnom političkom životu te ih ohrabrili da se odvaže krenuti u svijet politike. O važnosti uključivanja pripadnika mlađih generacija u donošenje političkih odluka i aktivnijeg praćenja politički važnih događaja na državnoj razini, Mirela Ahmetović (SDP) je naglasila ulogu kvalitetnog obrazovanja s kojim počinje i završava svaki razgovor o bilo kojem segmentu razvoja države.

„Trebamo jače uključivanje mladih u svijet politike, ali oni još uvijek većinom zaziru od bilo kakve političke aktivacije, a posebno od stranačkog života. Generalno trebamo uložiti više napora, ali i novaca u obrazovanje mladih, što je ključno za rješenje ovog problema. Tome bi uvelike pridonio i građanski odgoj koji bi im dao osnove i osvijestio da su i oni važan faktor u životu svoje zajednice te da mogu pridonijeti promjenama“, objasnila je mr. sc. Mirela Ahmetović.

S njom se složio i ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica koji je mlade pozvao da se uključe u politički život jer tako dobivaju priliku mijenjati sve ono za što u državi smatraju da nije dovoljno dobro uređeno: „Važno je da mladi, uz politički i društveni angažman, dovoljnu količinu vremena posvete i obrazovanju kako bi stekli sve kompetencije za izazove koje nosi budućnost“.

Dr. sc. Božo Petrov  smatra da znanje nije uvjet za bavljenje politikom, ali svakako koristi: „Jako je važno ostvariti se prije ulaska u politiku jer, kada ste ostvarena osoba, ne postoji način da vas netko kupi. Političkoj stranici bi se trebali pridružiti jer se slažete s njihovim načelima, a ne da postanete njezin dužnik.“

Gradonačelnik Svete Nedelje i zastupnik u Hrvatskom saboru Dario Zurovec istaknuo je mladenački optimizam kao ključni faktor i prednost za sudjelovanje u političkom životu: „Mladi su uglavnom energični, što je, uz njihov optimizam, ujedno i njihova najveća prednost za aktivnu participaciju u političkom životu. Ne treba zanemariti iskustvo, ali s obzirom na zastarjele načine vođenja politike koji su dokazano loši, svakako treba dati priliku mlađim generacijama“.

Panel rasprava održana je u sklopu Političke akademije Edward Bernays University Collegea koja je interdisciplinarni program cjeloživotnog obrazovanja namijenjen akterima političkog života Republike Hrvatske koji u njemu participiraju na različitim razinama. Polaznici Akademije se upoznaju s ključnim alatima za upravljanje političkim procesima, ali i alatima koji utječu na stavove i opredjeljenja, dok predavači dolaze iz različitih političkih opcija te dio njih ima i značajno iskustvo u analiziranju hrvatske političke scene. Program Akademije važan je ne samo za unaprjeđenje političkog života u Hrvatskoj, već i za poticanje interesa za politiku kod pripadnika mlađih generacija.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.