Terenska nastava u Baranji - hedonizam je na istoku, a studenti Bernaysa su to i provjerili

Terenska nastava u Baranji - hedonizam je na istoku, a studenti Bernaysa su to i provjerili

7.5.2022

Prekrasan krajolik Baranje ispunjen zvucima prirode, bio je dom studentima Bernaysa na jednodnevnoj terenskoj nastavi u kojoj su upoznali turističke proizvode i atrakcije koje ovaj poseban kraj nudi

Terenske nastave na studiju turizma u svibnju se nastavljaju, a time i #gourmet terenska nastava u pitoresknoj Baranji. Kažu da je hedonizam na istoku, a mi smo to iz prve ruke i provjerili. No, kako bi to bilo doći u Baranju, a prvo se ne otisnuti na šetnju i plovidbu brodom Parkom prirode Kopački rit, poplavnim područjem između rijeka Dunav na istoku i Drave na jugu, najočuvanijim vlažnim staništem u Europi. U Kopačkom ritu krajobraz se neprestano mijenja izmjenom godišnjih doba, a nadaleko je poznat po ptičjoj populaciji koja broji čak više od 300 različitih vrsta ptica. Malo je reći da smo uživali u vožnji brodom, proljetnim prizorima i avanturi u posebnom zoološkom rezervatu.

No, nakon plovidbe bližilo se vrijeme ručku, a gdje je bolje okrijepiti se nego u nadaleko poznatom tradicionalnom baranjskom restoranu Citadela u selu Vardarac. U lijepo uređenom rustikalnom ambijentu s duhom prošlih vremena, studenti su kušali tradicionalni fiš paprikaš pripravljan godinama po tradicionalnom tajnom receptu obitelji Lazar, ali i perkelt od podolca, autohtonog slavonsko – srijemskog dugorogog goveda, koje ujedno i sami uzgajaju.

Nakon obilnih gastronomskih doživljaja uputili smo se u Etnološki centar baranjske baštine, mjesto u kojem smo spoznali vrijedna etnološka blaga koji prezentira materijalnu i nematerijalnu kulturnu baštinu - sve ono što čini neraskidivu vezu Baranjca s prirodnim, tradicijskim, mističnim te gastronomskim okruženjem. Ipak, potraga za skrivenim eno i gastro biserima Baranje tu nije došla kraju.

Studenti Bernaysa posjetili su Camping "Suza Baranje" i Podrume Kolar, a zanimljivost jest da ovu regiju zovu još i „vinskom majkom“. Uživanje u perjanici hrvatske kontinentalne gastronomije, zasigurno upotpunjuje jedna od najljepših vinskih cesta u Hrvatskoj i obilazak jedinstvenih vinskih podruma – gatora. Upravo u takvom spoju uživali smo u Suzi u Podrumima Kolar s dvije strane ceste, s jedne u vinskim kapljicama, a s druge u kampu okupanim suncem uz uživanje u slasnim domaćim zalogajima - slanini i kobasicama u vrhunskoj izvedbi naših domaćina.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.