Treći modul Financijski i pravni kompas Akademije za udruge pacijenata, polaznicima je donio nova znanja za vođenje udruga

Treći modul Financijski i pravni kompas Akademije za udruge pacijenata, polaznicima je donio nova znanja za vođenje udruga

4.12.2023

Đurđica Mostarčić i Nevenka Mrčela održale predavanja koja su obuhvaćale cjeline poput računovodstva neprofitnih organizacija te pravnih aspekta djelovanja udruge

Da bi udruge u potpunosti mogle funkcionirati i biti usuglašene sa zakonima, potrebna su znanja iz financijskog i pravnog aspekta, pa je tako treći modul bio u potpunosti posvećen upravo tim područjima.  

Đurđica Mostarčić, stručnjakinja za financije i računovodstvo iz područja malog i srednjeg poduzetništva te neprofitnih organizacija održala je predavanje na kojem je objasnila osnove računovodstva neprofitnih organizacija te samu izradu financijskih izvještaja.

„Jako mi je drago što sam dio ove akademije za udruge koje se bave problemima pacijenata. Drago mi je što su polaznici aktivni i što predavanja imaju odličnu dinamiku, pa možemo raspraviti o nekim pitanjima koje ih svakodnevno muče. Za kraj mogu samo reći da je ovo zaista hvalevrijedan projekt.“ – zaključuje Đurđica Mostarčić.

U drugom dijelu modula predavačica Nevenka Mrčela, ugledna zagrebačka odvjetnica i psihoterapeutkinja polaznicima je objasnila pravne aspekte djelovanja udruga.

„Uz njihovu djelatnost se veže puno zakona, poput onoga o financiranju i računovodstvu neprofitnih udruga, a ako se udruge žele baviti gospodarskom djelatnosti, onda i svaki zakon pojedinačno, uključujući i porezne. To je jedna prilično kompleksna situacija i mislim da je akademija izvrsno organizirana jer multidisciplinarno obrađuje sve teme tako da se pomogne ljudima koji vode udruge, koji su uglavnom volonteri i nemaju vremena proći sve birokratske procedure.“ – izjavila je Nevenka Mrčela.

Četvrti modul naziva Menadžerske taktike za učinkovito vođenje i osobni razvoj održat će mr. sc. Branimir Blajić, stručnjak za ljudske potencijale te vođenje ljudi, timova i organizacija i Melita Pavlek, komunikacijska savjetnica, NLP leadership coach i trenerica prezentacijskih vještina i transcoaching tehnika.

Akademija za udruge pacijenata program je osmišljen s misijom osnaživanja predstavnika nekih od najranjivijih društvenih skupina te jačanje kapaciteta udruga pacijenata kroz set od šest sveobuhvatnih modula koji pokrivaju sva područja kompetencija potrebnih za održivi rad.

Akademiju provodi Bernays uz potporu Inovativne farmaceutske inicijative - iF!.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.