Zagreb TourFilm Festival vratio se na velika vrata, turistički filmovi iz cijelog svijeta osvojili metropolu

Zagreb TourFilm Festival vratio se na velika vrata, turistički filmovi iz cijelog svijeta osvojili metropolu

14.10.2022

11. Zagreb Tour Film Festival započeo je u srijedu, 12. listopada svečanim otvorenjem u Kaptol Boutique Cinema. Večeras doznajemo tko osvaja Grand Prix, ali i pobjednika Students' Choice Award.

Međunarodni festival turističkog filma – 11. Zagreb Tour Film Festival – započeo je u srijedu, 12. listopada svečanim otvaranjem u Kaptol Boutique Cinema. U organizaciji Balduči filma i Turističke zajednice grada Zagreba te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice, festival se nakon dvije godine virtualnog održavanja zbog koronavirusa vratio na veliko platno, a izabrani program naišao je na pozitivne reakcije gledatelja među kojima su bili brojni poznati Hrvati, turistički djelatnici, predstavnici medija i ostali mnogobrojni gosti.

„Ovogodišnje izdanje Zagreb TourFilm Festivala za nas je puno značilo, posebno nakon dvije pandemijske godine koje su poprilično promijenile trendove u turizmu. Na Festival je prijavljeno čak 106 filmova u konkurenciji, od toga 32 turistička filma iz Hrvatske, što je najveći broj ikad. Isto tako nas veseli da imamo filmove prijavljene iz 29 zemalja svijeta, s egzotičnih destinacija kao što su Fiji, Madagaskar, Uganda, Australija, Japan i Island“ – izjavila je Spomenka Saraga, direktorica Zagreb TourFilm Festivala i najavila večerašnje proglašenje pobjednika. Posebno će se ocjenjivati turističke reportaže, dokumentarni filmovi te vlogovi koji se bore za nagrade u navedenim kategorijama i Grand Prix za najbolji film Festivala.

Drugi dan festivala u znaku besplatnih projekcija filmova, najljepših priča o Zagrebu i masterclassa za sve ljubitelje vina i extra djevičanskog maslinovog ulja

Drugi dan festivala bio je u znaku besplatnih projekcija filmova za sve zainteresirane građane, koji su od 15 do 18 sati u Kaptol Boutique Cinema imali priliku pogledati najbolje domaće, europske i svjetske turističke filmove. Strani posjetitelji upoznali su čarobni Zagreb s turističkom vodičkinjom, Josipom Siklić, poznatijom kao Purgericom, koja im je otkrila nekoliko zavodljivih lica hrvatske prijestolnice – ono tajnovito ispunjeno legendama i pričama, srednjovjekovno, otkačeno i humoristično.

Uz bogat filmski i turistički program, pripremljene su i popratne aktivnosti za goste festivala poput degustacijske radionice koja je pokazala kako su vino i extra djevičansko maslinovo ulje savršena pratnja filmskoj umjetnosti i turizmu. U partnerstvu Zagreb Tourfilm Festivala i ART&TUR Tourism Film Festivala, jučer je u Zagrebu održana radionica s degustacijama vina i maslinovih ulja iz Portugala i Hrvatske. Portugalska sommelierka Bebiana Monteiro, profesorica na Politehnici u Portu, predstavila je tri vina iz Bairrade: Aliança (pjenušac), São Domingos (bijelo) i Messias (crno). Što se tiče maslinovih ulja, istaknula su se tri maslinova ulja: Azeite Fátima i Cabeço das Nogueiras (Premium Cobrançosa i Premium Cornicabra) iz Sociedade Agrícola Ouro Vegetal, iz Abrantesa.

Istrijani su predstavili pjenušac Festigia Blanc de Moi Vintage Brut, Vina Laguna iz Poreča, suhu Malvaziju Santa Lucia iz 2017., Kozlović vina iz Momjana i Teran Il Primo iz 2018., Fakin vina iz Motovuna te maslinova ulja - Ipšinu Istarsku Bjelicu 2022. iz Livada, Meneghettijevu Izbor Bužu 2021. iz Bala i Salvelinu Aurum blend iz 2021. iz Vodnjana.

S obzirom na to da je ova degustacijska radionica ostvarila uspjeh, a ima i veliki kulturni značaj za obje države, sommelieri Bebiana Monteiro i Emil Perdec ponovit će ovaj događaj, s istim vinima i maslinovim uljem 25. i 26. listopada u Ourému, tijekom 15. ART&TUR Festivala. Ovaj kulturni most između Hrvatske i Portugala ima tehničko i znanstveno mentorstvo portugalskog tima u sklopu europskog projekta Olive4All, čiji je cilj očuvanje i promicanje maslinarske baštine.

Gosti su danas razgledali Medvedgrad, a večeras nas očekuje proglašenje pobjednika 11. Zagreb Tour Film Festivala

Brojni posjetitelji jučer su imali priliku pogledati vrhunske filmove iz svijeta turističkog filma, sudjelovati u degustacijama i razgledu grada, a večeras ćemo doznati tko je osvojio Grand Prix za najbolji film Festivala, ali i pobjednika Students' Choice Award kojega su izabrali Bernaysovi studenti. Nagradu za najbolji studentski uradak po izboru Bernaysovih studenata na svečanoj večeri će dodijeliti Ivan Pakozdi, Bernaysov prodekan za strateške projekte.

Gosti festivala obišli su i najpoznatiju zagrebačku srednjovjekovnu utvrdu koja je prošle godine nakon velike renovacije zasjala u svom punom sjaju i postala još atraktivnija za posjet. Godinama je utvrda Medvedgrad bila omiljeno okupljalište i lokacija za ljetne filmske i glazbene festivale, a sada je moguće otkriti i njenu unutrašnjost kroz Centar za posjetitelje Medvedgrad. Obnovljene zidine oduševile su posjetitelje, kao i impresivni centar te jedan od najljepših pogleda koji se pruža na hrvatsku metropolu.

Da druženje najboljih svjetskih filmaša, vrhunskih znalaca o turizmu i publike protekne savršeno brine uigrana ekipa Balduči filma i Turističke zajednice grada Zagreba. „Gostima Festivala ove godine smo priredili vrhunski turistički doživljaj i obilazak grada, uz sjajne degustacije, ali ponajprije fenomenalne filmove. Publika je tako imala priliku uživati u najboljim turističkim filmovima svijeta koji su govorili o raznim tipovima atraktivnosti. One najbolje večeras će odabrati relevantni domaći i svjetski stručnjaci, na čelu s predsjednikom žirija Boškom Grubićem (Bobby), dobitnikom Emmy nagrada“ – kazala je Saraga, direktorica Balduči filma i Zagreb Tour Film Festivala, nestrpljivo iščekujući večerašnje svečano proglašenje pobjednika.

Datoteke
za preuzimanje

No items found.