Humans of Bernays - priča mlade aktivistkinje, društveno odgovorne poduzetnice i studentice Bernaysa

Humans of Bernays - priča mlade aktivistkinje, društveno odgovorne poduzetnice i studentice Bernaysa

1.7.2019

Maja Krištafor je studentica prve godine diplomskog studija Upravljanje odnosa s javnošću te dobitnica školarine na PRaznicima na Bernaysu 2019.

Maja Krištafor je studentica prve godine diplomskog studija Upravljanje odnosa s javnošću te dobitnica školarine na PRaznicima na Bernaysu 2019. Uspješno izvještava s terena kao novinarka 24sata, a u posljednje vrijeme mogli ste ju vidjeti u javljanjima uživo iz Petrinje i okolice nakon serije razornih potresa. Bavi se i marketingom te kao freelancerica vodi društvene mreže i digitalne kampanje. Za sebe kaže kako je aktivistkinja u nastajanju pa na svojim društvenim mrežama često voli govoriti o aktualnim društvenim temama.

Za Maju smo pripremili nekoliko pitanja na koje nam je uspijela odgovoriti unatoč trenutnoj situaciji i gotovo svakodnevnom izvještavanju s područja pogođenih katastrofom potresa. Tijekom razgovora s Majom, bilo je jasno kako je to studentica kojoj riječ "granica" potpuna nepoznanica, a izazov prilika za uspjeh.

Kraj godine za tebe bi se mogao nazvati pobjedničkim u najmanju ruku. Pobjednica si i finalistica nekoliko natjecanja iz različitih područja, od društvene odgovornosti i poduzetništva sve do odnosa s javnošću. Možeš li nam više reći o svojim uspjesima?

    "Moram priznati da je zaista bilo intenzivno. Dugo sam radila na projektima i veoma mi je drago da se moj trud prepoznao. Najveća nagrada na koju sam ujedno i najviše ponosna je nagrada Hrvatska pamet Hrvatskoj u kategoriji Izvorno Hrvatsko", ističe Bernaysovka s diplomskog studija. Nagradu Hrvatska pamet Hrvatskoj utemeljio je Poslovni dnevnik i dodjeljuje ju već tradicionalno svake godine.

Maja nam je ispričala kako je na projektu radila više od pola godine, od ožujka do rujna pa joj je nakon toliko vremena prirasao srcu, a vjeruje kako će ga moći i uspješno realizirati. Međuostalim, zamijetili smo kako je ušla u finale nagrade Mlada nada u kategoriji završni rad, koju tradicionalno dodjeljuje krovna udruga komunikacijskih stručnjaka - Hrvatska udruga za odnose s javnošću.

Sljedeće dvije nagrade osvojila je s prijateljem i kolegom Ivanom Tomincem, a Maja ponosno govori o društveno odgovornom projektu "Moj validitet": "Prva pobjeda koju smo odnijeli zajedničkim snagama bila je ona Inicijative mladih za ljudska prava za koju smo osmislili projekt Moj validitet, a koji ima za cilj destigmatiziciju osoba s invaliditetom".

Za ovaj projekt vjeruje kako će ga uspješno i provesti, a treću pobjedu ponosno ističe kako su odnijeli na natjecanju Pokretač u organizaciji portala Studentski.hr i udruge CERM, gdje su projekt o mentalnom zdravlju, digitalizacijom i sustavom chatbotova, digli na potpuno novu razinu. Majina želja je zaplivati u vodama društveno odgovornog poduzetništva, što je i prema prirodih svih pobjedničkih projekata vidljivo.

Tematika mentalnog zdravlja odskače od struka koje su tebi i kolegi primarno područje, ali ipak ste uspješno zaplivali i u tim vodama, što pokazuje prvo mjesto na natjecanju Pokretač koje organizira Studentski.hr. Tako je ujedno nastala ideja o posebnoj olovci "Mental healing pencil". Po čemu je vaš projekt odskočio od drugih?

    "Ideja o olovci, a zatim i brendu ‘Sve će biti dobro’ razvila se još za vrijeme prvog lockdowna kada je postalo jasno koliko je mentalno zdravlje važno, a psihološka pomoć potrebna. Tom se temom bavim već dvije godine te mi je cilj destigmatizirati, kako mentalno zdravlje, tako i odlazak psihologu", objašnjava Bernaysovka Maja i objašnjava kako je nakon što je osmislila fizički proizvod, s kolegom, ideju digla na višu razinu tako što su osmislili interaktivnu platformu, a zatim i dvosmjeran način komunikacije pomoću chatbota. Chatbot je dobio i simbolično ime "Srećko" koji bi korisnicima platforme omogućavao da i sami postanu kreatori sadržaja i ambasadori, ne samo brenda, već i cijelog pokreta.

Maja nadodaje kako je ponosna na sve projekte u okviru natjecanja, a posebice mlade koji se bave društveno odgovornim temama: "Svi projekti natjecanja su bili zaista sjajni, a vidjeti toliko mladih i proaktivnih ljudi koji se bave društveno-odgovornim poduzetništvom daje mi nadu da ćemo zaista mi, mlade generacije, iznijeti promjene".

Kao pobjednica tri natjecanja, možeš li nam otkriti koju vrijednost po tebi nose projekti koji nagrađuju mlade i utječu li oni zaista na zajednicu te jače vrednovanje ideja mladih inovatora?

    "Donose veliku vrijednost jer osim toga što nam daju priliku da radimo na realnim projektima i ‘oštrimo’ svoja znanja i vještine, ujedno nam pružaju mogućnost da stvaramo vlastitu mrežu kontakata. Uz sve to, dobiti bilo kakvo priznanje znak je uvijek da si na dobrom putu i da svo vrijeme koje ulažeš u osobni rast i razvoj itekako imaju smisla", govori Maja, ponosna pobjednica nekoliko studentskih i natjecanja za mlade.  

Vjerujemo kako će ti znanja i iskustva s diplomskog studija Upravljanje odnosima s javnošću koristiti u daljnjoj karijeri. Što smatraš glavnom prednošću studiranja na Bernaysu?  

Kao jako ambiciozna osoba za mene veliku vrijednost ima dvosmjerna komunikacija s nastavnicima te mogućnost da, ukoliko se želim dalje razvijati u nekom području, imam njihovu punu podršku i usmjerenje. Individualan rad i konzultacije te pomoć u ostvarenju ciljeva je nešto što izrazito cijenim. Također, ne smijem ni zaboraviti odličnu povezanost s realnim sektorom gdje nas se priprema da budemo iznimno konkurentni na tržištu rada. Zaključno, veoma se veselim svom osobnom napretku na Bernaysu!