#HumansOfBernays - Sviđa mi se to što smo na studiju imali mnogo kreativnih zadataka i praktičnog rada!

#HumansOfBernays - Sviđa mi se to što smo na studiju imali mnogo kreativnih zadataka i praktičnog rada!

1.1.2020

Dan na samom početku razgovora ističe kako je karijerni put pronašao slijedeći vlastite interese i hobije, a za sebe kaže kako je oduvijek simpatizer umjetnosti i kulture.

U slobodno vrijeme se bavi i brdskim biciklizmom, a već nekoliko godina radi na kulturnoj sceni u organizaciji i promociji različitih kulturnih i umjetničkih događanja.

         "U životu bih volio raditi samo ono što volim. Velika mi je želja vlastitim djelovanjem doprinijeti zajednici u kojoj živim i razvijati scenu na kojoj djelujem", govori Dan Pauletta, alumni studija komunikacija na Bernaysu, a pritom se prisjeća i srednjoškolskih dana kada se uključio u rad Eko odbora gimnazije te počeo volontirati na likovnim radionicama povezanim s Udrugom cerebralne paralize Istarske županije.

Na samim početcima studija počinje raditi u Udruzi za poticanje kreativnosti Atanor, pomažući u realizaciji različitih kulturnih projekata i izložbi galerije PIKTO, a uskoro nastavlja djelovati na kulturnoj sceni kao koordinator kulturno-umjetničke manifestacije Reli po galerijama, koju organizira u rodnoj Puli. Tijekom studija otvorile su mu se mnoge prilike u kreativnoj industriji pa je tako vodio i odnose s javnošću glazbeno-scenskog projekta Downtown Pula. Zahvaljujući iskustvu koje je prikupio tijekom studija, inicira i u ulozi suorganizatora radi na kulturno – turističkom projektu ljetnih umjetničkih tura po pulskim galerijama i ateljeima za turiste pod nazivom Gallery Rally Summer Art Tourse. Strast prema brdskom biciklizmu nikada nije zapostavio pa tako i danas djeluje u novosnovanom Brdsko biciklističkom klubu Up & Down u ulozi predsjednika i suosnivača. Suorganizator je umjetničkog događaja Pula Art Experience, a radi i kao šegrt u ateljeu velikog hrvatskog slikara Roberta Paulette.

S obzirom na sve navedeno, lako je zaključivo kako je kultura za tebe više od posla - usudimo se reći nešto što svakodnevno živiš. Što smatraš ključnim i bitnim za istaknuti u odnosima s javnošću i komunikaciji u kulturi?

         "Kultura i umjetnost su svakodnevni dio mog života, a s vremenom sam osim njihova konzumenta, postao i aktivni kulturni djelatnik", sa smješkom ističe Dan i priča kako je svoj put pronašao u organizaciji i promociji kulturnih događanja te kako je tek kao dio scene, u praksi, uspio prepoznati sve njene prednosti i nedostatke. Odnose s javnošću smatra vrlo važnima u promociji umjetnosti i kulture, a govori kako se umjetnost i kultura često doživljavaju kao nešto hermetično i nerazumljivo te odvojeno od društva, nedostižno i pomalo elitističko. "Umjetnosti u Hrvatskoj je reputacija iskrivljena", zaključuje Dan te objašnjava kako su zadatci stručnjaka za odnose s javnošću u umjetnosti i kulturi kvalitetno interpretirati i sustavno ih promovirati; približiti kulturu i umjetnost ljudima te neprestano razvijati interakciju s publikom; stvoriti kritičnu masu dionika svake mikro kulturne scene, kao i poticati interdisciplinarnost te suradnju sa zajednicom.

Na samom početku si spomenuo kako si već tijekom studija radio kao freelancer na mnogim projektima, a neki od njih su i tvoji autorski projekti. Možeš li nam reći koji su projekti ostali u tvome pamćenju i kojima se ponajviše ponosiš?

         "Teško je reći kako se na neki projekt ponosim više ili manje, mislim da su svi projekti na kojima radim jednako važni za mikro scenu unutar koje egzistiraju. Tako je, primjerice, Reli po galerijama izrazito važan za promociju i razvoj galerijske scene, a Pula Art Experience (PAE) za promociju i afirmaciju mladih lokalnih umjetnika. Naime, PAE je interdisciplinarni umjetnički događaj koji posjetiteljima pruža pravo umjetničko iskustvo, a okuplja isključivo mlade lokalne umjetnike. PAE se po prvi put održao u lipnju 2020. godine i bio je apsolutni hit, reakcije i publike i izvođača bile su fantastične. Publika je mogla uživati u dva koncerta i devet DJ nastupa, u izložbi 14 mladih likovnih umjetnika, u dva performansa, u dvije radionice, 3D mappingu, koktelima i odličnoj ribljoj kuhinji Hook & Cook-a", ističe prospektivan Bernaysov alumni Dan te sve studente poziva na Pula Art Experience 26.06.2021., na Fort Bourgingonu.

Ističe i najrecentniji sportski projekt koji je pokrenuo s prijateljima, a nije vezan uz umjetničku i kulturnu scenu, no, njemu je izrazito interesantan i drag. "Prošle smo godine u jeku karantene osnovali sportsku udrugu i pokrenuli brdsko biciklistički klub Up & Down. Meni najdraža aktivnost kluba je školica za djecu i početnike koju smo nazvali MTB Akademija, radionice na kojima se okuplja gotovo 50 polaznika, a održavaju se dvaput mjesečno. Ono što mi je posebno drago kod ovog projekta je to što je u samo nekoliko mjeseci postojanja stvorio pravu mountain bike zajednicu u Puli, a za naš je klub postao relevantan na nacionalnoj razini. Polaznici imaju između devet i 16 godina, a upravo oni će biti nova generacija biciklista kojoj želimo, osim ljubavi prema ovom sportu, prenijeti i neke ekološke principe kao i znanje o gradnji i održavanju biciklističkih staza. Svi članovi uživaju dolaziti na treninge, a njihovi su roditelji presretni što takav sadržaj uopće postoji. Uživamo ogromnu podršku lokalne zajednice što me posebno veseli i motivira da nastavimo dalje s radom".

Kako se kulturna i kreativna industrija prilagodila pandemijskom dobu, a kako će se vratiti u život nakon pandemije? Koja su očekivanja kulturne i kreativne industrije po tvojem mišljenju? Koji su glavni izazovi oporavka i rasta kreativne ekonomije u Europi?

         "Kreativna i kulturna industrija doživjela je pravi udarac, što ponajbolje govore i brojke na razini Europe. Muzeji i galerije bili su zatvoreni, predstave i koncerti odgođeni, a snimanje filmova stavljeno na čekanje. Cjelokupna umjetnička i kulturna scene našla se u međuprostoru, umjetnost se stvara, ali ne može se prezentirati, ne može biti doživljena. Iako umjetnost postoji sama za sebe, mislim da svoj puni potencijal ostvaruje tek u pravoj interakciji s publikom", govori Dan i pritom pita "Kakav je to koncert bez publike, a predstava ili izložba koja se gleda preko računala?".

"Loša strana krize je evidentna, sve je zatvoreno, okupljanja su zabranjena, umjetnici i kulturni djelatnici ne mogu obavljati svoj posao i zarađivati za život", nastavlja Dan pritom pronalazeći i dobru stranu priče: "dobra strana krize je ta što se javnost podsjetila koliko je umjetnost zapravo vrijedna. Otuđenje je na neki način podsjetilo čovječanstvo kako smo zaista društvena bića kojima su, kultura i zabava, gotovo jednako potrebni kao i hrana", zaključuje kolega Pauletta i napominje kako smo svi boraveći u svojim kućama čitali, gledali filmove i slušali muziku.

         "Dalje, mnogi umjetnici i kulturni djelatnici brzo su se digitalizirali i uvidjeli važnost digitalnih alata u prezentaciji i promociji svog rada, svakako, na danas nezaobilaznom kanalu komunikacije s publikom. Umjetnici i kulturni djelatnici stigli su se odmoriti, promisliti o daljnjem radu, razviti strateške planove i/ili  isproducirati nova umjetnička djela od kojih će neka možda ući u anale povijesti umjetnosti. Uvijek sam optimističan, mislim da će se kulturni sektor brzo oporaviti. Valja se podsjetiti kako je 1920-ih godina nakon Španjolske gripe svjetska kulturna scena doživjela procvat, vjerujem da će se povijest ponoviti. Welcome Roaring Twenties. Bienvenue les années folles", napominje Dan.

Kako ti je Bernays pomogao u tvojem karijernom putu, pritom misleći na vještine i znanja koja si stekao tijekom studija? Što bi poručio novim generacijama turističkih i komunikacijskih stručnjaka?

         "Odnosi s javnošću vrlo su mi interesantni jer su alat primjenjiv apsolutno na sva polja znanosti, umjetnosti, gospodarstva, društva i života općenito. Uvijek sam tijekom studija promatrao sve što smo učili kroz prizmu vlastitih interesa, što mi je uvelike olakšalo studiji. Kada bih negdje zapeo s učenjem, samo bih se sjetio kako ću to znanje ubrzo moći primijeniti u praksi. Studij je zaista dobar i vrlo sam zahvalan na svemu što mi je dao, od specifičnih znanja i različitih vještina preko kontakata do opće kulture. Profesori su sjajni - stručni, susretljivi i simpatični. Sviđa mi se to što smo na studiju imali puno kreativnih zadataka, praktičnog rada i prezentacija uživo. Mislim da mi je upravo to najviše pomoglo u osobnom razvoju proteklih pet godina", govori Dan koji na samom kraju intervjua budućim generacijama turističkih i komunikacijskih stručnjaka poručuje "živite svoj studentski život punim plućima, izlazite, pjevajte, plešite i zabavljajte se. Sve je ostvarivo. Ništa nije nedostižno", zaključuje mladi kreativni stručnjak uz poruku - "Pozitivan stav je ključ uspjeha".