Preko stručne prakse do reportera na RTL-u #HumansOfBernays

Preko stručne prakse do reportera na RTL-u #HumansOfBernays

10.7.2024

„Bernays me isprva i „doveo“ do RTL-a. Tamo se nudila praksa, a meni je to bilo ostvarenje snova.“ – Rikardo Stojkovski

Rikardo je jedan od brojnih Bernaysovaca koji je svoj profesionalni put započeo odrađivanjem stručne prakse nakon koje je dobio stalno zaposlenje. Kako je to biti reporter RTL-a ispričao nam je u nastavku..


Gdje radite, na kojoj poziciji i što je opis Vašeg posla?

Svijet televizije zanimao me još pri upisu na Bernays. Na prvoj godini studija odradio sam praksu u informativnom programu RTL-a, kada mi se prvi put i svidio posao koji ću u budućnosti raditi. U međuvremenu sam se zaposlio na Novoj TV kao student na teletekstu i webu. Ali onda mi se ujesen 2021. ostvarila dugogodišnja želja i postao sam dio redakcije informativnog programa RTL-a. Radio sam nekoliko mjeseci na vijestima, a onda se dogodio Direkt. Sada sam dio tima već 2 i pol godine. Od studenta researchera, postao sam reporter, a povremeno sam radio i kao producent emisije. Često pripremam rubriku „RTG dana“, a često snimam i svoje priloge. Što mi je i najdraže.

Je li obrazovanje na Bernaysu doprinijelo Vašem profesionalnom razvoju?

Bernays me isprva i „doveo“ do RTL-a. Tamo se nudila praksa, a meni je to bilo ostvarenje snova. Kao da idem na CNN.  Od prve godine faksa učio sam kako posao izgleda iz prve ruke, prošao sam i svijet PR-a, shvatio da me malo više zanima druga strana, i završio tu gdje jesam. Odlična stvar na Bernaysu također su mi bili izborni predmeti. Mogao sam izabrati više različitih kolegija koji su me posebno interesirali. Predavala su nam TV lica, vježbali smo pričati pred kamerom, snimati, pisati. Na kraju sam s nekima od profesora i radio. Ali Bernays donosi taj odličan networking. Upoznaš toliko sjajnih ljudi koji su ti i prijatelji za cijeli život, ali i osobe na koje se možeš poslovno osloniti. Primjerice, s nekim bivšim kolegama s faksa koji rade u agencijama dogovarao sam snimanja, a profesore sam znao zvati za izjave u prilogu. Svakako je Bernays doprinio ovome gdje sam sada.

Koji savjet biste dali budućim studentima Bernaysa?

Moj savjet je da krenete raditi tijekom studija. Mislim da je to jako važno u našoj struci. Bili PR-ovci ili novinari. Dobro iskoristite praksu koja je na Bernaysu odlična, probajte svašta, radite različite poslove, i vrlo ćete brzo znati u čemu se pronalazite.

LinkedIn: Rikardo Stojkovski / RTL Hrvatska