prof. dr. sc. Jasna Horvat

prof. dr. sc. Jasna Horvat

Životopis

Jasna Horvat (1966.) je redovita profesorica u trajnom zvanju iz grane kvantitativne ekonomije, polja ekonomija, područja društvenih znanosti i stalno zaposlena na Ekonomskom fakultetu u Osijeku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera. Autorica je brojnih međunarodnih znanstvenih radova, sveučilišnih udžbenika i istraživačkih studija. U znanstveno-istraživačkom radu prinose je ostvarila u području društvenih, humanističkih i interdisciplinarnih znanosti. Pored svoje temeljne djelatnosti Jasna je ujedno i teoretičarka kulture, interdisciplinarna umjetnica i nagrađivana književnica čija su književna djela nastavna građa na različitim fakultetima u Republici Hrvatskoj. U više je navrata sudjelovala na domaćim i inozemnim književim susretanjima (Kina, Amerika, Crna Gora, Novi Sad, Beč) te kao predavačica na pozvanim predavanjima.

Samostalno je vodila više znanstvenih projekata iz područja društvenih znanosti te jedan bilateralan projekt. Pet je godina u okviru samostalnog znanstvenog projekta vodila centar za prikupljanje i statističku analizu podataka (CATI centar) usmjeren na razvijanje mjernih instrumenata i provođenje statističkih analiza u istraživanju tržišta. U projektu popularizacijskog simpozija kreativne industrije – Kreativna riznica, članicom je Uprave projekta, savjetnicom je na projektu Vilijun kojim se razvija bilateralna suradnja Hrvatske i Kine te sustavno surađuje s lokalnom zajednicom na projektima kreativnog i kulturnog sadržaja. Bila je članicom Radne skupine predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ustanovljene 2018./2019. godine za brenidranje Republike Hrvatske Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku autoricom je murala meandrirane glagoljice postavljenih u Auli glagoljice čime je Ekonomski fakultet u Osijeku nakon Zagrebačke katedrale posjednik najvećeg unutarnjeg prostora oslikanog glagoljskom simbolikom.

Osnivačica je Andizeta – Instituta za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji te je predsjednicom programskog odbora Kreativne riznice – popularizacijskog simpozija kreativne industrije Ekonomskog fakulteta u Osijeku koji se održava od 2015. godine. Članica je Društva hrvatskih književnika (DHK), Matice Hrvatske (MH), Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (HIDK) te Hrvatskog statističkog društva (HSD). Roman Az (Naklada Ljevak 2090.) nagrađen je prestižnom nagradom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za književnost 2010. godine. Dobitnica je Pečata grada Osijeka za osobita ostvarenja na području književnosti 2011. godine. Dobitnicom je Državne nagrade za znanost 2016. godine u kategoriji populariziranja znanosti (za projekt Kreativna riznica) te nagrade FUL kulturno kojom je Superbarnds nagradio Hepening Vilijun kao najbolje brendiranom događaju u kulturi, a temeljenom na njezinu romanu Vilijun (Naklada Ljevak 2016.). Roman Osvojski 2019. godine nagrađen je nagradom Josip i Ivan Kozarac čime je ujedno proglašen proznom knjigom godine. Dobitnica je nagrade Sipmple the best 2021. za osobu godine, a na temelju doprinosa turizmu putem književnih djela te Državne nagrade Ivan Filipović 2021. za doprinos visokoškolskom obrazovanju.

Znanstveni radovi