Studiranje i život u Zagrebu

Studentski život mnogima je prekretnica koja u većini znači izlazak iz zone komfora, pogotovo ako se nadoda i selidba u drugi grad. Ali, kako kažu – tko ne riskira, ne profitira. Zato, dobrodošli studirati u Zagreb!
Studiranje i život u Zagrebu

Studiranje u Zagrebu

Bilo da od prije živite u Zagrebu ili ste tek doselili, vrijeme studiranja otvorit će vam brojne mogućnosti i nova vrata prema mnogim, do sada nepoznatim pravcima. Kažu da je student biti najljepše – a mi se u potpunosti slažemo s time!

Predstavljamo vam Zagreb i sve što studiranje u ovom predivnom gradu donosi.

Gdje učiti?

Nacionalna i sveučilišna knjižnica (NSK)

Za NSK se često može čuti da tko ondje nije barem jednom učio, nije niti studirao. Zbog velikog prostora koji knjižnica nudi, uglavnom ne trebate brinuti hoćete li ostati bez mjesta za učenje, a usto NSK pruža i raznovrsnu akademsku literaturu. Za korištenje svih usluga koje ova knjižnica pruža, pa tako i za učenje, potrebno je biti učlanjen. Za redovite studente cijena godišnje članarine iznosi 13,27 € (100,00 kn).

Knjižnice grada Zagreba (KGZ)

Knjižnice grada Zagreba suvremeno su organizirana mreža narodnih knjižnica, najveća ustanova među narodnim knjižnicama u Hrvatskoj, a ujedno i jedna od najvećih kulturnih ustanova u gradu Zagrebu. Najpopularnije su Gradska knjižnica i Knjižnica Božidara Adžije, a uz njih, tu je još ukupno dvanaest knjižnica na različitim lokacijama. Za korištenje njihovih usluga također je potrebna članska iskaznica, a godišnja članarina iznosi 7,00 € (52,74 kn). Učlanjenjem u bilo koju KGZ, član ima pravo koristiti usluge svake od njih.

Događanja

U Zagrebu studira pozamašan broj studenata iz raznih dijelova Lijepe naše, ali i drugih zemalja. To znači da ako dolazite iz drugog grada – niste jedini. Sigurno ćete pronaći kolege koji dolaze izvan Zagreba pa ćete zajedno upoznati grad, dok ima i onih „iz grada“ koji će vas informirati o svemu što vas zanima. Neka mjesta u gradu će vam pokazati kolege, neka ćete sami istražiti, ali jedno je sigurno – lokacija za druženje ima mnogo, a u pronalaženju nekih od njih može vam pomoći stranica meetinzagreb.hrili divan.fyi.

Noćni život

Uživajte u noćnom životu jer Zagreb je na glasu kao jedan od najsigurnijih glavnih gradova u Europi, a po Eurostatu Hrvatska je jedna od najsigurnijih članica Europske unije. Brojni klubovi, s različitom glazbom, barovi s popularnim pub kvizovima, restorani, brunch barovi i kafići za ispijanje kavica samo su neke od mogućnosti za ugodno druženje, a sve o noćnom životu Zagreba ili ideju za savršen vikend u klubovima, jazz klubovima, cocktail barovima, lounge barovima, i pivnicama možete pronaći na stranici infozagreb.hr ili vikendplaner.hr.

Umjetnost i kultura

U Zagrebu vam nikada neće biti dosadno jer koncerti, kazališne predstave, kino projekcije i brojni muzeji, od onih povijesnih do modernih dio su zagrebačke svakodnevice. Popis svih kazališnih predstava na jednome mjestu možete pronaći na stranici vikendplaner.hr.

Parkovi i PP Medvednica

Ako vam u nekom trenutku gradska vreva postane previše, koncept gradnje Zagreba osigurao je dovoljno zelene površine pa je iz tog razloga priroda uvijek nadohvat ruke. Park Maksimir, Jarun, Bundek, Savski nasip, Botanički vrt, Zrinjevac, Ribnjak samo su neke zelene površine gdje možete udahnuti svjež zrak, uživati u prirodi i rasteretiti misli, a za one željne planinarenja penjanje na Sljeme nekom od brojnih staza idealno je rješenje. Istražite Zagreb i njegove predivne parkove uz pomoć infozagreb.hr.

Ako se odlučite za posjet Medvednici i njenom vrhu Sljeme znajte da ćete posjetiti jedno od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba i popularno zagrebačko izletničko mjesto. Do vrha Zagrebačke planine možete otići cestom, pješke – planinareći ili žičarom. Parking Žičara Sljeme nalazi se odmah do polazne postaje u Dolju. Do žičare možete stići i javnim prijevozom. Vozeći se žičarom do vrha na 1030 metara nadmorske visine možete uživati u prekrasnoj prirodi. Ugodna vožnja traje oko 15 minuta brzinom oko 20 kilometara na sat. Visinska razlika koju ćete prijeći je oko 750 metara nadmorske visine. Sve informacije saznajte na stranici Žičare Sljeme.

Volontiranje

Ako volite volontirati, pomagati drugima, ali i proširivati i razvijati svoje vještine i znanje, pri tom upoznajući puno ljudi, studentske udruge i zborovi su idealna opcija. Zagreb je po svemu tome pravi raj u kojem će svatko pronaći nešto po svom guštu, a prijaviti volonterske aktivnosti ili pronaći volonterske prilike za sebe možete na e-platformi Volonteka Volonterskog centra Zagreb.

Studentski poslovi u Zagrebu

Također, nešto što je izuzetno bitno jest mogućnosti pronalaska prakse tijekom studija, ali i brojnih studentskih poslova koje možete raditi u vremenu kada vam odgovara te tako zaraditi dodatni džeparac, a gdje sve raditi studentske poslove možete provjeriti na stranicama Studentskog centra u Zagrebu ili moj-posao.net.

Javni prijevoz (tramvaj, autobus, vlak)

A kako bi do svih tih raznih stvari mogli doći, vrlo je bitna stavka da grad ima i odličnu prometnu povezanost. Zagrebačka mreža tramvaja omogućuje nesmetano putovanje kroz grad i to praktički u svako doba dana. Sve o tramvajskim linijama u Zagrebu možete promaći na ZET-ovim stranicama.

U Zagrebu vas očekuje i odlična mreža autobusa ako preferirate takav način putovanja ili na studij dolazite im dijela grada koji nije u tramvajskoj zoni. Sve o autobusnim linijama u Zagrebu možete promaći na ZET-ovim stranicama.

Vožnja vlakom dozvoljava putovanja i izvan Zagreba uz vrlo niske troškove. Popis HŽPP linija u prigradskom prometu na zagrebačkom području možete pronaći na stranici hzpp.hr.

Važno je znati da zagrebački ZET studentima nudi mogućnost povoljnih studentskih pokaza za tramvaje i autobuse, dok HŽPP nudi povoljne pokaze za vlakove.

Dobrodošli na studij u Zagrebu!

Vodič za studente

No items found.